Pierwsza długa wiatrówka za <= 800 PLN

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

maarten

Pierwsza długa wiatrówka za <= 800 PLN

Post autor: maarten »

Witam Forumowiczów. Zakładam temat z nadzieją, że piszę w miejscu dla totalnych laików i przysługuję tutaj przymrużenie oka dla ludzi z banalnymi pytaniami i problemami, a zapewne takie przedstawię w moim poście.
Wspólnie z moją drugą połówką zachłysnęliśmy się strzelectwem. Musiałem ją trochę zarazić, infekcja przebiegła pomyślnie :mrgreen: Z racji, że na częste strzelanie z ostrej amunicji nas nie stać postanowiliśmy zainwestować w wiatrówkę. W tym momencie pojawiło się mnóstwo pytań.

Nasz wspólny budżet na wiatrówkę wynosi 800 PLN. Wliczam w to również śrut, przesyłkę. Czytałem na forum o różnych zastosowaniach wiatrówek (chyba chodziło o dystanse?). Mamy zamiar ćwiczyć oko, technikę strzelania, będą to głównie większe dystanse, na pewno > 30 metrów, pozycja stojąca jak i leżąca. Od wiatrówki oczekiwałbym precyzji wykonania - powtarzalność strzałów. Moc i inne bajery odstawiam na bok. Zainteresowała mnie Slavia 634, znalazłem wiele przychylnych opinii na jej temat. Zastanawia mnie jednak "łamanie" lufy, jak to łamanie wpłynie na pracę wiatrówki, hipotetycznie po 1000 strzałach. Czy celność spada drastycznie, a jeśli tak, co można zrobić w kierunku jej poprawy?
Skoro już jestem przy temacie naciągu, warto rozejrzeć się za modelem z bocznym/dolnym naciągiem czy zostać przy popularnym "łamaniu" wraz z w/w obawami?

Szukają po necie przytoczonej wyżej Slavii natknąłem się na kaliber 4,5 oraz 5,5. Prawa fizyki znam i wiem, co wiąże się z zastosowaniem większego kalibru (cięższej amunicji). Chciałbym jednak wiedzieć jak to się ma do strzelania, lepiej jest ćwiczyć na mniejszym czy większym kalibrze? Warto zastanowić się nad większym, mniej popularnym kalibrem?

Jeżeli Waszym zdaniem istnieje lepszy wybór niż owa Slavia proszę o podanie przykładów. Z góry dziękuję za pomoc!
Ostatnio zmieniony 2010-05-23, 17:52 przez maarten, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
tregarth

Post autor: tregarth »

Cześć i witaj na forum!
Postaram się odpowiedzieć na Twoje pytania chociaż mam nadzieję że wypowiedzą się też bardziej doświadczeni koledzy z forum.
maarten pisze:Nasz wspólny budżet na wiatrówkę wynosi 800 PLN. Wliczam w to również śrut, przesyłkę.
- tutaj dołożyłbym to 100zł i zainwestował w Weihrauch'a HW50S
http://www.akhobby.pl/index.php?a=opis&k=35&id=24
Słyszałem wiele rewelacyjnych recenzji tego karabinka i sam na niego składam :)
Dodajcie do ceny 130zł i wybierzcie tuning u Hogana a wiatrówkę wystarczy rozpakować i strzelać, strzelać i strzelać.
maarten pisze:Zastanawia mnie jednak "łamanie" lufy, jak to łamanie wpłynie na pracę wiatrówki, hipotetycznie po 1000 strzałach.
- jeżeli dobrze się orientuję to w dobrze wykonanych wiatrówkach to łamanie nie ma żadnego wpływu na późniejszą celność. Jeżeli się mylę, proszę o korektę poglądów :lol:
maarten pisze:lepiej jest ćwiczyć na mniejszym czy większym kalibrze?
- stanowczo powinniście wybrać kaliber 4,5. Większy wybór różnych rodzajów, nie ukrywajmy że jest tańszy. No i 5,5 powszechnie uważane jest za niszczyciela puszek.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

maarten pisze:jak to łamanie wpłynie na pracę wiatrówki, hipotetycznie po 1000 strzałach.
Po około 1000 strzałach wiatrówka zaledwie się dotrze , a ta liczba to zaledwie cząsteczka tego co ta wiatrówka może znieść.
maarten pisze:Czy celność spada drastycznie, a jeśli tak, co można zrobić w kierunku jej poprawy?
Wystarczy dokręcić jedną śrubkę.
maarten pisze:warto rozejrzeć się za modelem z bocznym/dolnym naciągiem czy zostać przy popularnym "łamaniu" wraz z w/w obawami?
Nie ma obaw , o ile nie będziecie rzucali sprzętem o ziemię.
maarten pisze: kaliber 4,5 oraz 5,5.
Raczej tylko 4.5 ; Marcin już pisał ; mnogość w wyborze rodzaju śrutu, niższa cena , większa dostępność. Mniejszy opad w limitowych wiatrówkach.
maarten pisze:Jeżeli Waszym zdaniem istnieje lepszy wybór niż owa Slavia proszę o podanie przykładów
Jest wiele wiatrówek , podobnych energetycznie do Slavi 634 , a czy lepsze czy gorsze ? Różne masy , rozkład środka ciężkości , mniejszy , większy kopniaczek itp. Wiele także zależy od zasobności Twojego portfela , oraz fakt że z nowego nabytku ma strzelać Twoja lepsiejsza połowa. :D
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Na szczęście ani slavia, ani hw nie są obowiązkowe, ani jedyne :/

No i bez tej mantry: "doskładaj". Człowiek pisze, że ma osiem paczek i wsio.

Że mój post nic nie wniósł? Podobnie jak powyższe. To tylko moje odczucie, podobnie jak to, że zakładanie tematu na kilku forach jest nieeleganckie, znaczy, że kogoś się lekceważy.
Awatar użytkownika
tregarth

green_thunder pisze:No i bez tej mantry: "doskładaj". Człowiek pisze, że ma osiem paczek i wsio.
no to korekta :)
Z przesyłką do 800zł od ciula Hatsanów na Alle
Bardzo ładne BSA w polimerze
Gamo Viper Desert
Hammerli
Niektóre mody Diany
Niektóre BMK
Jakieś Crosmany
Moja ukochana QB78
Sharp Innova
I jeszcze więcej możliwości.

No i znalazłem HW30S jeżeli macie strzelać oboje to właśnie on jest określany jako mały, składny, dobry.
Awatar użytkownika
green_thunder

No, lepiej mi :P
Że co? Że nie ja zakladałem temat, to dlaczego ma być mi lepiej? Bo jest 8-)
Awatar użytkownika
tregarth

green_thunder pisze:No, lepiej mi :P
Ciekawe czemu? :P
Ten wpis pewnie nie ma z tym nic wspólnego? :P
tregarth pisze:Bardzo ładne BSA w polimerze
maarten

green_thunder pisze:To tylko moje odczucie, podobnie jak to, że zakładanie tematu na kilku forach jest nieeleganckie, znaczy, że kogoś się lekceważy.
Szanowny green_thunder, nie wiem w jaki sposób odbierasz to jako nieeleganckie zachowanie. Fora mają to do siebie, że tworzy się na nich grupa uznająca jedyny słuszny system/firmę itp itd, opcji jedynych słusznych jest cała masa. Założenie identycznego tematu na innym forum traktuję jako poszerzenie horyzontów poszukiwań opinii wśród użytkowników, bo zakładam, że nie każda zarejestrowana osoba na tym forum będzie zarejestrowana na innym. Więc nie olewam żadnej odpowiedzi do mojego wątku i NIKOGO nie lekceważę. Temat traktuję poważnie.
Jeżeli już oskarżasz mnie w Twoim odczucie za lekceważenie to podaj precyzyjnie, że chodzi o dwa fora, bo słowo kilka stawia mnie w świetle jakbym na każdym możliwym spamował z tym samym pytaniem :/ Wróć, nie oskarżasz mnie wprost, to też w moim odczuciu jest nieeleganckie.

tregarth, Hiszpan63, dzięki za przybliżenie problemu ;) Co do doskładania to 800 PLN jest już troszkę naciągane i zdecydowanie nie przeskoczymy tego progu cenowego, a im więcej z tego zostanie tym lepiej :mrgreen:
Awatar użytkownika
DoktorPio

Post autor: DoktorPio »

Hmm poczułem się nieco zmieszany a to za sprawą tego iż sam osobiście często zakładam tematy np. związane z tuningiem jakiejś wiatrówki który zrobiłem.
I taki temat wystawiam zawsze na dwóch trzech forach wiatrówkowych ale to dlatego że chcę się tym podzielić z jak najszerszym gronem kolegów z forów wiatrówkowych :D
I docenić to ze jestem na tych forach zarejestrowany i dołożyć swoje pięć groszy do naszych wspólnych doświadczeń i przemyśleń ;)
I tak sobie myślę że właśnie jak bym nie opublikował takiego tematu na którymś z forów to toby właśnie było lekceważeniem innych forów i forumowiczów.
Pozdrawiam
HW 100S FSB 4-16X50
HW 97K 3,5-10x40
AirArms ProSport 4-12x40
BSA Lightning XL 3-9x40
Awatar użytkownika
tregarth

maarten pisze:Co do doskładania to 800 PLN jest już troszkę naciągane i zdecydowanie nie przeskoczymy tego progu cenowego, a im więcej z tego zostanie tym lepiej :mrgreen:
no to może warto rozważyć HW30S
Z tuningiem u Hogana wyjdzie 793 zł
http://www.akhobby.pl/index.php?a=opis&k=35&id=26
Twoja druga połówka doceni wymiary wiatrówki a oboje celność.
Zaznaczam że to TYLKO MOJE zdanie :)
Pozdrawiam

P.S. Gdybyście chcieli na dłużej zagościć na forum i dołączyć do naszej Swawolnej Kompanii to byłoby dobrze przywitać się w odpowiednim dziale :)
http://nasze-wiatrowki.pl/viewforum.php?f=18
maarten

tregarth pisze:P.S. Gdybyście chcieli na dłużej zagościć na forum i dołączyć do naszej Swawolnej Kompanii to byłoby dobrze przywitać się w odpowiednim dziale :)
Na pewno skorzystamy :mrgreen:
tregarth pisze:Twoja druga połówka doceni wymiary wiatrówki a oboje celność.
Nie ukrywam, że jest delikatną osóbką, ale tak samo jak ja lubi, jak czuje "kopa". ;) Sprawia jej to jeszcze większą frajdę :D
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

maarten pisze:Nie ukrywam, że jest delikatną osóbką
maarten pisze:lubi, jak czuje "kopa". Sprawia jej to jeszcze większą frajdę
No gada prawie już jak " Swawolny" :D :D
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
green_thunder

Generalnie udało się, taki mam humor dzisiaj 8-)
witeg
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: witeg »

Maarten popytaj/poszukaj może jakiś ludzi (forumowiczów) z wiatrówkami z waszej okolicy, może udałoby się umówić, żebyście przymierzyli się do różnych wiatrówek. Mnie np. znacznie bardziej od slavii pasuje gamo 440. Zastanówcie się nad karabinkami używanymi, ostatnio pokazują się całkiem niezłe wiatrówki w atrakcyjnych cenach i można się zmieścić w waszym budżecie kupując np. HW50.
Awatar użytkownika
krystianwie

Post autor: krystianwie »

Tutaj dość okazyjnie jest Hatsan 95 z QT:
http://e-tawerna.pl/viewtopic.php?t=6444
Jeszcze na jakąś fajną lunetę by było, na przykład DOC'a, o śrucie już nie wspominając. Może nawet jeszcze na pokrowiec by Ci zostało ;)
Poza tym czasem HW-95 da się wyrwać za mniej niż 800 zł. Jeszcze nie tak dawno wahałem się czy nie kupić takiego (praktycznie nówka) za 790 zł. Ostatecznie jednak padło na HW-97 :)
Moździerz PCA Walthera