Zakup wiatrówki

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
KrzysioBP

Zakup wiatrówki

Post autor: KrzysioBP »

Witam. Przymierzam się do zakupu wiatrówki (właściwie to już dokonałem wyboru, miałem zakupić Chińską B3 Germany itd itd)Dowiedziałem się jednak od kolegi który tutaj prosił was o radę że to Chińska wiatrówka a co za tym idzie tragicznie wykonana i prawdopodobnie dobre narzędzie do amputacji palców( dolny naciąg). Pozostając z dużą dozą niepewności i szeroko pojętego strachu postanowiłem ukierunkować się w nieco inną stronę. Skłoniłem się ku :
http://allegro.pl/sharp-innova-1110-gw- ... 75133.html

Kolega jednak stwierdził żeby was pytać o radę. Czytałem też że polecacie kupno nawet używanej ale lepszej wiatrówki jak np turecki Hatsan. Moje środki to jakieś 250zł ( jedyne wolne póki co jakie mam, takie zaskórniaczki uciułane ze stażu :) )
Może ktoś z was ustosunkowac się do linku który podałem lub zasugerować jakąś inną wiatrówkę która będzie w miare rozsądna ( może być też używana, byle cieszyć się z czegoś w miare porządnego i trwałego )

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi i sugestie. Będę starał się odpowiadać na bieżąco na każde pytanie w moją stronę :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
gufi-74

Post autor: gufi-74 »

Może na początek za te pieniążki QB78deluxe. Mogę polecić bo mam i jestem zadowolony.
Nawet taka pudełkowa bez tuningu sprawia mi dużo radości. Ale przy obecnych temperaturach to na dworze raczej nią nie postrzelasz-jest na CO2 (ja strzelam w pomieszczeniu na 10 m do tarczy).
Poczekaj może ktoś Ci doradzi jakąś sprężynę (ja nie bardzo wiem co :cry: ).
Pozdrowienia
Artemis CR600W+Diana 3-9x32AO
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Jeśli nie potrzebujesz lunety tokup sobie właśnie hatsana. 250 powinno starczyć ale jak sobie zamarzysz o lubce to wtedy do tego min 300. Jak byś chciał z lupka to szukaj QB79 (za 200 nawet szły używki) i potem 100 na szkiełko ale do tego kapsuły co2 a to dodatkowy koszt ok 3 zł na 50-60 strzałów. Jest jeszcze szarp którego zaproponowałeś nie miałem ale podobno troszke trza poporawiać. Lupka do niego też ze 100 bo ta z zestawu do śmieci sie nadaje. Gdybym ja miał wybrać to tak jak napisałem hatsan potem QB potem szarp.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Ten sharp na początek może być, szkoda, że nie w drewnie. Jest tu temat sharpów, nawet można powiedzieć "klub poszarpanych". W tych karabinkach od ponad roku stosowane są przez producenta zabezpieczenia systemu, zezwalające na trzy pompnięcia, do usunięcia bezproblemowo, masz wtedy do 8-10 pompek, większą "szmoc" ;)
Sharp może też wyglądać tak: http://foto.onet.pl/bafx9 album sharp
Awatar użytkownika
KrzysioBP

Witam, dziękuje wszystkim za odpowiedzi. Właśnie sobie pocztuje takowy temat : http://nasze-wiatrowki.pl/viewtopic.php ... c&start=75 Będę się zastanawiał, bo wiadomo że za taką cenę cudu oczekiwać nie moge ale chciałbym coś w miare rozsądnego żeby to posłużyło troszkę.
lukk

Post autor: lukk »

sharp to chyba niezły wybór na początek, nie powinieneś się przez niego zrazić do tego hobby. Wiadomo, że początkującym zależy często na sporej energii karabinka - tu sharp nie zawiedzie. To że trzeba pompować też skłania ku temu, żeby bardziej tak jakby "celebrować" strzał, a nie tylko walić do czego przyjdzie ochota. A i samo pompowanie nie jest jakimś wielkim trudem po ładnym wypolerowaniu i nasmarowaniu części pompki. Tuning w sumie dość prosty i tani, droższy może być jedynie tłoczek bez dziurki (niby można zatkać, ale mi się to ciągle rozszczelniało, poza tym te tłoczki z allegro są wykonane z jakiegoś lepszego materiału, coś takiego jak samosmarujące uszczelki zepto). A w sumie po małych pracach (u mnie: po wywaleniu ósemki i osłony lufy) z celnością też jest całkiem fajnie.
Awatar użytkownika
KrzysioBP

Apropo QB 78 Deluxe
http://allegro.pl/qb-78-deluxe-stg-prom ... 68044.html
Szkoda tylko że jak kolega wspomniał przy tych temperaturach nie postrzelam...
Odnośnie Sharp'a jest jeszcze coś takiego:
http://allegro.pl/sharp-innova-1110-4-5 ... 72219.html
Sharp Innova 1110

Słońce wspaniałe!... Słońce nad Warszawą,
nad Westerplatte, nad Helem, nad Kutnem,
wschodzące krwawo, zachodzące krwawo,
nienasycone widokiem okrutnym!
Awatar użytkownika
green_thunder

Przy pwolnym cyklu strzału z qubety - odryglować, załadaować, zaryglować, wycelować, strzelić - nie jest tak tragicznie...troszkę oszukańczo, ale można wytrzymać. Gorzej jest z czymś zszykostrzelnym. Nawet drogie PCP stwarza pewien problem przy niskich temperaturach...powoli, zastanów się...
Pewnie bym wolał kupić 78 (co jo pisza, przecież mam :P), potem kartusz do niego do ładowania z gaśnicy i tanie strzelanie przez cały sezon. Zajrzyj na strony <Mikiego>, koniecznie.
http://www.serwis.wiarus.org/qb-78-i-pochodne
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

JA też uważam, że QB78 to dobry wybór.(Też mam) Nie demonizowałbym niskich temperatur. Chłopaki strzelają z N2O, (podtlenek azotu) do nabycia na allegro. http://allegro.pl/naboje-n2o-do-bitej-s ... 00559.html Służą do produkcji bitej śmietany :mrgreen: A nie są czułe na niskie temperatury. I można je stosować zamiennie z CO2. Jedynie mogą się okazać za krótkie i przy wkładaniu ich do kartusza może być potrzebna jakaś podkładka/dystans aby zniwelować różnicę w długości nabojów.

QB ma duże możliwości tuningu, aczkolwiek dla mnie optimum dla tego karabinka, to 8-10J ale da się wykroić i 14J Łatwo można zaadaptować inne łoże do systemu. Zobacz co wykroił Daras :mrgreen:
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

Jeśli Sharp to masz jeszcze takiego:
http://allegro.pl/sharp-innova-1210-max ... 22536.html
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
KrzysioBP

Witam. Dziekuje za wszystkie odpowiedzi.
Własnie mam dylemat między Sharp'em a QB i nijak nie potrafie wyjść z tego "szachu". Tuningować raczej zamiaru nie mam, nie mam odpowiednich umiejętności, pozatym zaczynam dopiero przygode- a jak wiadomo trening czyni mistrza. Myśle że na stan obecny dla mnie początkującego "strzelca" lepszy byłby Sharp ( tak wywnioskowałem z waszych wypowiedzi)
Awatar użytkownika
green_thunder

Jeśli sharp, to tylko ten z linku, który podał Mirek (Starszy_Pan). To drewienko jest starannie wykonane, miłe w dotyku i estetyczne. Plastik, cóż taki jakiś, stwarza wrażenie odpustowe, akurat w tym przypadku (subiektywnie, oczywiście). Przy tym ma o 10 cm dłuższą lufę. Tłumik w komplecie - niech nie pieprzy, bo sharpy tylko tak są sprzedawane. A skuteczny jest fantastycznie, tylko lekkie puknięcie słychać, choćbyś nie wiem ile napompował ;)
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Pamiętaj, że sharpa trzeba pompować. Po kilkudziesięciu strzałach możesz mieć dość strzelania. :(
Awatar użytkownika
green_thunder

Sławek, ja też wolałbym qubetę, ale to Krzysio wybiera, jak każdy z nas przeżywa swoje pierwsze rozterki i myśli, że postrzela do jesieni, a potem zmieni...do jesieni, he,he :P
Awatar użytkownika
tregarth

Post autor: tregarth »

KrzysioBP pisze:Tuningować raczej zamiaru nie mam, nie mam odpowiednich umiejętności,
- to bierz QB78. Jak przyjedzie to załadujesz kapsułki z CO2, śrut i możesz strzelać - a skoro jesteś początkujący to zaskoczy Cię celność. W sharpie nieco razi mnie plastikowy blok z portem ładowania (na nim montujesz tez ewentualną lunetę).