Wąski zakres 500-800 zł
Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze
-
Wąski zakres 500-800 zł
Witam,
Jak to bywa po lekturze kilkudniowej for, nadszedł czas na pytanie krótkie i treściwe:
Który sprzęt najlepiej spełni moje poniższe wymagania?:
1. Wysoka celność i siła do 50m (od 15 do 17J)
2. Niezawodność na lata.
3. Wygoda użytkowania
Mierzymy w cenę 500-800 zł nowy sprzęt (goły bez optyki).
Pomijamy wszystko na CO2.
Na sprzęt na stałe założona będzie optyka (jaką polecacie na dystanse 30-50m ?)
Oraz ważne: możliwość założenia dobrej jakości tłumika.
Sprzęt który "wyselekcjonowałem":
Slavia 634
Gamo Socom Tactical
Hammerli Hunter Force 900 Combo
BMK30
Baikal 512M
Zaznaczam, że należę do osób które wolą kupić raz na lata.
Mam doświadczenie strzeleckie (prochowe z wojska ;o) )
i pneumatyczne (jakies byle co od sasiada przypominające wiatrówkę).
Proszę o pomoc doświadczoną ekipę. Mam 36 lat. Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich!
Jak to bywa po lekturze kilkudniowej for, nadszedł czas na pytanie krótkie i treściwe:
Który sprzęt najlepiej spełni moje poniższe wymagania?:
2. Niezawodność na lata.
3. Wygoda użytkowania
Mierzymy w cenę 500-800 zł nowy sprzęt (goły bez optyki).
Pomijamy wszystko na CO2.
Na sprzęt na stałe założona będzie optyka (jaką polecacie na dystanse 30-50m ?)
Oraz ważne: możliwość założenia dobrej jakości tłumika.
Sprzęt który "wyselekcjonowałem":
Slavia 634
Gamo Socom Tactical
BMK30
Baikal 512M
Zaznaczam, że należę do osób które wolą kupić raz na lata.
Mam doświadczenie strzeleckie (prochowe z wojska ;o) )
i pneumatyczne (jakies byle co od sasiada przypominające wiatrówkę).
Proszę o pomoc doświadczoną ekipę. Mam 36 lat. Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich!
-
- Ściepnik
Re: Wąski zakres 500-800 zł
ExitoArt pisze:Hammerli Hunter Force 900 Combo
Zapomnij o tym
Nic dodać nic ująćExitoArt pisze:Slavia 634
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
-
Witaj,
tu jest kompletny zestaw (praktycznie nówka) za 850 zł na lata :
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=761 ... 79009dca0d
tu jest kompletny zestaw (praktycznie nówka) za 850 zł na lata :
http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=761 ... 79009dca0d
AA S400 ; ProSport ; Weaver 3-9/40 ; Weaver 4,5-14/40 Grand Slam
-
- Ściepnik
Andrzej podał Ci bardzo dobrą propozycję
Pośpiesz się , bo takie okazje wiszą , wiszą , a potem znikają i cisza.
Slavia najlepiej pracuje w zakresie 14.5 - 12 J. Ale nawet jak osłabnie do 10 J nie przeszkadza to w strzelaniu i trafianiu na dystansach nawet ponad 50m .Niezawodność ... regularnie konserwowana , z uzupełnianymi smarami będzie niezawodna baaaardzo długo , a w przypadku usterki , awarii lub standartowego zużycia , dostępność części i prostota ich wymiany dają duży komfort użytkowania ...
W przypadku Slavii montaż tłumika wiąże się z ucinką lufy , a tym samym ze zrobieniem nowej korony , dopasowaniem przejściówki i dobraniem odpowiedniego tłumika . Bez problemu taki zabieg wykonają forumowi spece od tuningu Slavii np. Cekaus lub jeśli się dogadasz to Waldek (Hogan) lub Senio ...
Na innych forach zaproponowano ci zakup HW 30 , 50 , 97 ... to bardzo dobre karabinki , ale podobno ma z tego strzelać również Twój syn , więc po za Hw 30 reszta odpada z powodu masy , ciążenia na lufę , niezbyt komfortowego chwytu ...

ExitoArt pisze:Który sprzęt najlepiej spełni moje poniższe wymagania?:
2. Niezawodność na lata.
3. Wygoda użytkowania
Slavia najlepiej pracuje w zakresie 14.5 - 12 J. Ale nawet jak osłabnie do 10 J nie przeszkadza to w strzelaniu i trafianiu na dystansach nawet ponad 50m .Niezawodność ... regularnie konserwowana , z uzupełnianymi smarami będzie niezawodna baaaardzo długo , a w przypadku usterki , awarii lub standartowego zużycia , dostępność części i prostota ich wymiany dają duży komfort użytkowania ...
W przypadku Slavii montaż tłumika wiąże się z ucinką lufy , a tym samym ze zrobieniem nowej korony , dopasowaniem przejściówki i dobraniem odpowiedniego tłumika . Bez problemu taki zabieg wykonają forumowi spece od tuningu Slavii np. Cekaus lub jeśli się dogadasz to Waldek (Hogan) lub Senio ...
Na innych forach zaproponowano ci zakup HW 30 , 50 , 97 ... to bardzo dobre karabinki , ale podobno ma z tego strzelać również Twój syn , więc po za Hw 30 reszta odpada z powodu masy , ciążenia na lufę , niezbyt komfortowego chwytu ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam
... często nie tam , gdzie celujemy

HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam

-
Odkopałem testy "pudełkowe" (karabinków prosto z pudełka po wyzerowaniu):
Slavia 634 , celownik bazarowy 4x32 (za 4 dychy) , śrut KTK (za 7 zeta)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/df3 ... 0e8ff.html
AA S400 , celownik Weaver 3-9x40 , śrut CD 7,9gr
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a9e ... fc83b.html
Wniosek jest prosty - Słavką można się fajnie i z zadowalającym skutkiem bawić za 1/4 wartości PCP-a czy "rasowej sprężyny".
Przemek udowodnił to nie raz
.
Edit: nawet dziadostwo po tuningu może dać radochę , tyle tylko że krótko
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7d4 ... 4fc1f.html
Slavia 634 , celownik bazarowy 4x32 (za 4 dychy) , śrut KTK (za 7 zeta)
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/df3 ... 0e8ff.html
AA S400 , celownik Weaver 3-9x40 , śrut CD 7,9gr
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a9e ... fc83b.html
Wniosek jest prosty - Słavką można się fajnie i z zadowalającym skutkiem bawić za 1/4 wartości PCP-a czy "rasowej sprężyny".
Przemek udowodnił to nie raz

Edit: nawet dziadostwo po tuningu może dać radochę , tyle tylko że krótko

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7d4 ... 4fc1f.html
Ostatnio zmieniony 2011-02-19, 10:05 przez AndrzejKr, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Tja...ale forum czeskich wiatrówek już istnieje...77 (bez k) nie ciąży na lufę...sprzedałem za 850...są niezłe angielskie karabinki, z energią jak należy...
http://www.guns.com.pl/hw77_a.html
http://allegro.pl/wiatrowka-bsa-supersp ... 70580.html
http://www.guns.com.pl/hw77_a.html
http://allegro.pl/wiatrowka-bsa-supersp ... 70580.html
-
Dziękuję Panowie, e-mail wysłany, czekam na odpowiedź w sprawie Slavii. Gwoli sprostowania - nie postowałem na innych forach
więc pewnie zostałem pomylony z kimś innym, no i nie mam syna hi hi! Jak Slawia dojdzie - odezwę się w sprawie tłumika
.
A odnośnie masy - dla mnie im cięższe tym lepsze. Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam!

A odnośnie masy - dla mnie im cięższe tym lepsze. Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam!
-
-
- Ściepnik
Aaa , to przepraszamExitoArt pisze: Gwoli sprostowania - nie postowałem na innych forach więc pewnie zostałem pomylony z kimś innym, no i nie mam syna hi hi!

-
Slavia 634 nie potrzebuje tłumika. Z fabryczną lufą (po tuningu Michała) będzie miała krótki cykl strzału. Chyba że dla dodania "szyku".
Natomiast bardzo na serio rozważałem montaż rtęciowego tłumika odrzutu na adapterze służącym za palmrest (od Jerzego z Konceptusa miałem go dostać do testów) celem dociążenia zestawu i weryfikacji użyteczności w zawodach HFT2.
Promocja Mikołajkowa w M... sprawiła , że zdradziłem moją "lubą" na rzecz PCP-a
.
Natomiast bardzo na serio rozważałem montaż rtęciowego tłumika odrzutu na adapterze służącym za palmrest (od Jerzego z Konceptusa miałem go dostać do testów) celem dociążenia zestawu i weryfikacji użyteczności w zawodach HFT2.
Promocja Mikołajkowa w M... sprawiła , że zdradziłem moją "lubą" na rzecz PCP-a

-
Jeśli chcesz kupić raz i na lata to nie patrz na to żeby to było nowe bo nie musi. Polecam HW, na iwebie jest chyba jeszcze jedna 97 za 850 zł. Ale nie musi być koniecznie 97. Może być 50 albo 95. A tłumik na sprężynę osobiście oderadzam bo w sumie w odbiorze nic wielkiego nie zmienia w spręzynowym karabinku. W pcp jest sens ale do sprężyny nie bardzo. Ale to moje zdanie. HW jest o krok a nawet dwa dalej niż jaka kolwiek slawia.
Diablik + Waver v10 2-10x38
-
Przykłady używek można mnożyć do woli. Na broń i w łeb kilka dni temu była HW98 po kilku paczkach śrutu (by Hogan) za 800.
Przy pragmatycznym podejściu do tematu (czytaj:wynik na tarczy lub lokata na zawodach) cała reszta to subiektywizm wynikający z preferencji lub poszukiwania "lepszości"
.
Sławek (Bonzoo) kolega , którego bardzo cenię i lubię gdyby chciał obiektywnie się powiedzieć czy zmiana S400 na MK4 (4x droższą) przełożyła się proporcjonalnie na wyniki , pewnie by zaprzeczył.
Mimo , że każdy wie że Daystate MK4 "jest krok a może dwa dalej niż jakakolwiek" S400.
.
PS.Co istotne jak apetyt wzrośnie sprzeda przy minimalnej deprecjacji ceny.
Przy pragmatycznym podejściu do tematu (czytaj:wynik na tarczy lub lokata na zawodach) cała reszta to subiektywizm wynikający z preferencji lub poszukiwania "lepszości"

Sławek (Bonzoo) kolega , którego bardzo cenię i lubię gdyby chciał obiektywnie się powiedzieć czy zmiana S400 na MK4 (4x droższą) przełożyła się proporcjonalnie na wyniki , pewnie by zaprzeczył.
Mimo , że każdy wie że Daystate MK4 "jest krok a może dwa dalej niż jakakolwiek" S400.
Jedno jest dla mnie pewne. Po selekcji "Ojca Założyciela" wybrałbym SłavkęSprzęt który "wyselekcjonowałem":
Slavia 634
Gamo Socom Tactical
BMK30
Baikal 512M

PS.Co istotne jak apetyt wzrośnie sprzeda przy minimalnej deprecjacji ceny.
-
No bardzo jestem ciekawy co kolega Sławek powie dziś kiedy już troszke postrzelał z MK4, czy wrócił by do S400 i czy poprawy w wynikach nie widzi.AndrzejKr pisze: Sławek (Bonzoo) kolega , którego bardzo cenię i lubię gdyby chciał obiektywnie się powiedzieć czy zmiana S400 na MK4 (4x droższą) przełożyła się proporcjonalnie na wyniki , pewnie by zaprzeczył.
Uważam że mająć do wydania 8 stów i kupować slawkę 634 to nieporozumienie. Jak by do wydania było 500 to ok. I powiem że tylko Przemek sprawia że czuję się troszkę głupio kiedy to piszę bo by pewnie ze swojej slawii objechał mnie z moim FWB. Ale na szczęście to wyjątek od regóły

Diablik + Waver v10 2-10x38
-
Marcinie przekalkuluj proszę na chłodno (bez emocji) ofertę z linku , który podałemmaximus pisze:
Uważam że mająć do wydania 8 stów i kupować slawkę 634 to nieporozumienie. Jak by do wydania było 500 to ok.

Za 850 masz:
- karabinek z 2-letnią gwarancją Cekausa i tuningiem Kurierexa
- celownik z gwarancją j.w
- montaż
- pokrowiec
Ufam że szybko dojdziesz do wniosku , że rzeczona Sławka wychodzi < 500.
PS.Tego że ów zestaw objedzie niejedno HW też jestem pewien

-
- Ściepnik
Okropnie mnie zawstydziłeś Marciniemaximus pisze: I powiem że tylko Przemek sprawia że czuję się troszkę głupio kiedy to piszę bo by pewnie ze swojej slawii objechał mnie z moim FWB. Ale na szczęście to wyjątek od regóły

Zakupując zestaw z linku , otrzymujemy "komplet" strzelecki ... można sprzedać osobno lunetę i dołożyć do nowej , może lepszej ....