Wąski zakres 500-800 zł

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

ExitoArt

Wąski zakres 500-800 zł

Post autor: ExitoArt »

Witam,

Jak to bywa po lekturze kilkudniowej for, nadszedł czas na pytanie krótkie i treściwe:

Który sprzęt najlepiej spełni moje poniższe wymagania?:

1. Wysoka celność i siła do 50m (od 15 do 17J)
2. Niezawodność na lata.
3. Wygoda użytkowania

Mierzymy w cenę 500-800 zł nowy sprzęt (goły bez optyki).
Pomijamy wszystko na CO2.
Na sprzęt na stałe założona będzie optyka (jaką polecacie na dystanse 30-50m ?)
Oraz ważne: możliwość założenia dobrej jakości tłumika.

Sprzęt który "wyselekcjonowałem":

Slavia 634
Gamo Socom Tactical
Hammerli Hunter Force 900 Combo
BMK30
Baikal 512M

Zaznaczam, że należę do osób które wolą kupić raz na lata.
Mam doświadczenie strzeleckie (prochowe z wojska ;o) )
i pneumatyczne (jakies byle co od sasiada przypominające wiatrówkę).
Proszę o pomoc doświadczoną ekipę. Mam 36 lat. Z góry dziękuję i pozdrawiam wszystkich!
Awatar użytkownika
DZIKIslupsk
Ściepnik
Ściepnik

Re: Wąski zakres 500-800 zł

Post autor: DZIKIslupsk »

ExitoArt pisze:Hammerli Hunter Force 900 Combo

Zapomnij o tym
ExitoArt pisze:Slavia 634
Nic dodać nic ująć
Bo zaczyna się zabawa...
CZ 550 Ebony Edition + Swarovski Z4i 2,5-10x56
ZH 304 + Zeiss 2,5-10x52
Iż 12
AndrzejKr

Post autor: AndrzejKr »

Witaj,

tu jest kompletny zestaw (praktycznie nówka) za 850 zł na lata :

http://bron.iweb.pl/viewtopic.php?t=761 ... 79009dca0d
AA S400 ; ProSport ; Weaver 3-9/40 ; Weaver 4,5-14/40 Grand Slam
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Andrzej podał Ci bardzo dobrą propozycję :D Pośpiesz się , bo takie okazje wiszą , wiszą , a potem znikają i cisza.
ExitoArt pisze:Który sprzęt najlepiej spełni moje poniższe wymagania?:

1. Wysoka celność i siła do 50m (od 15 do 17J)
2. Niezawodność na lata.
3. Wygoda użytkowania

Slavia najlepiej pracuje w zakresie 14.5 - 12 J. Ale nawet jak osłabnie do 10 J nie przeszkadza to w strzelaniu i trafianiu na dystansach nawet ponad 50m .Niezawodność ... regularnie konserwowana , z uzupełnianymi smarami będzie niezawodna baaaardzo długo , a w przypadku usterki , awarii lub standartowego zużycia , dostępność części i prostota ich wymiany dają duży komfort użytkowania ...

W przypadku Slavii montaż tłumika wiąże się z ucinką lufy , a tym samym ze zrobieniem nowej korony , dopasowaniem przejściówki i dobraniem odpowiedniego tłumika . Bez problemu taki zabieg wykonają forumowi spece od tuningu Slavii np. Cekaus lub jeśli się dogadasz to Waldek (Hogan) lub Senio ...

Na innych forach zaproponowano ci zakup HW 30 , 50 , 97 ... to bardzo dobre karabinki , ale podobno ma z tego strzelać również Twój syn , więc po za Hw 30 reszta odpada z powodu masy , ciążenia na lufę , niezbyt komfortowego chwytu ...
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
AndrzejKr

Odkopałem testy "pudełkowe" (karabinków prosto z pudełka po wyzerowaniu):

Slavia 634 , celownik bazarowy 4x32 (za 4 dychy) , śrut KTK (za 7 zeta)

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/df3 ... 0e8ff.html

AA S400 , celownik Weaver 3-9x40 , śrut CD 7,9gr

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a9e ... fc83b.html

Wniosek jest prosty - Słavką można się fajnie i z zadowalającym skutkiem bawić za 1/4 wartości PCP-a czy "rasowej sprężyny".

Przemek udowodnił to nie raz :) .

Edit: nawet dziadostwo po tuningu może dać radochę , tyle tylko że krótko :D

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7d4 ... 4fc1f.html
Ostatnio zmieniony 2011-02-19, 10:05 przez AndrzejKr, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Tja...ale forum czeskich wiatrówek już istnieje...77 (bez k) nie ciąży na lufę...sprzedałem za 850...są niezłe angielskie karabinki, z energią jak należy...
http://www.guns.com.pl/hw77_a.html
http://allegro.pl/wiatrowka-bsa-supersp ... 70580.html
ExitoArt

Post autor: ExitoArt »

Dziękuję Panowie, e-mail wysłany, czekam na odpowiedź w sprawie Slavii. Gwoli sprostowania - nie postowałem na innych forach ;) więc pewnie zostałem pomylony z kimś innym, no i nie mam syna hi hi! Jak Slawia dojdzie - odezwę się w sprawie tłumika :).
A odnośnie masy - dla mnie im cięższe tym lepsze. Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam!
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

ExitoArt pisze:dla mnie im cięższe tym lepsze
No, to chyba nie slavia...
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

ExitoArt pisze: Gwoli sprostowania - nie postowałem na innych forach więc pewnie zostałem pomylony z kimś innym, no i nie mam syna hi hi!
Aaa , to przepraszam :oops: .. w natłoku postów "co kupić" ... coś mi się pomerdało . A syna życzę :D ... prędzej czy później ...
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
AndrzejKr

Slavia 634 nie potrzebuje tłumika. Z fabryczną lufą (po tuningu Michała) będzie miała krótki cykl strzału. Chyba że dla dodania "szyku".

Natomiast bardzo na serio rozważałem montaż rtęciowego tłumika odrzutu na adapterze służącym za palmrest (od Jerzego z Konceptusa miałem go dostać do testów) celem dociążenia zestawu i weryfikacji użyteczności w zawodach HFT2.

Promocja Mikołajkowa w M... sprawiła , że zdradziłem moją "lubą" na rzecz PCP-a :oops: .
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Jeśli chcesz kupić raz i na lata to nie patrz na to żeby to było nowe bo nie musi. Polecam HW, na iwebie jest chyba jeszcze jedna 97 za 850 zł. Ale nie musi być koniecznie 97. Może być 50 albo 95. A tłumik na sprężynę osobiście oderadzam bo w sumie w odbiorze nic wielkiego nie zmienia w spręzynowym karabinku. W pcp jest sens ale do sprężyny nie bardzo. Ale to moje zdanie. HW jest o krok a nawet dwa dalej niż jaka kolwiek slawia.
Diablik + Waver v10 2-10x38
AndrzejKr

Przykłady używek można mnożyć do woli. Na broń i w łeb kilka dni temu była HW98 po kilku paczkach śrutu (by Hogan) za 800.

Przy pragmatycznym podejściu do tematu (czytaj:wynik na tarczy lub lokata na zawodach) cała reszta to subiektywizm wynikający z preferencji lub poszukiwania "lepszości" :D .

Sławek (Bonzoo) kolega , którego bardzo cenię i lubię gdyby chciał obiektywnie się powiedzieć czy zmiana S400 na MK4 (4x droższą) przełożyła się proporcjonalnie na wyniki , pewnie by zaprzeczył.

Mimo , że każdy wie że Daystate MK4 "jest krok a może dwa dalej niż jakakolwiek" S400.
Sprzęt który "wyselekcjonowałem":

Slavia 634
Gamo Socom Tactical
Hammerli Hunter Force 900 Combo
BMK30
Baikal 512M

Jedno jest dla mnie pewne. Po selekcji "Ojca Założyciela" wybrałbym Słavkę :).

PS.Co istotne jak apetyt wzrośnie sprzeda przy minimalnej deprecjacji ceny.
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

AndrzejKr pisze: Sławek (Bonzoo) kolega , którego bardzo cenię i lubię gdyby chciał obiektywnie się powiedzieć czy zmiana S400 na MK4 (4x droższą) przełożyła się proporcjonalnie na wyniki , pewnie by zaprzeczył.

Mimo , że każdy wie że Daystate MK4 "jest krok a może dwa dalej niż jakakolwiek" S400.
No bardzo jestem ciekawy co kolega Sławek powie dziś kiedy już troszke postrzelał z MK4, czy wrócił by do S400 i czy poprawy w wynikach nie widzi.

Uważam że mająć do wydania 8 stów i kupować slawkę 634 to nieporozumienie. Jak by do wydania było 500 to ok. I powiem że tylko Przemek sprawia że czuję się troszkę głupio kiedy to piszę bo by pewnie ze swojej slawii objechał mnie z moim FWB. Ale na szczęście to wyjątek od regóły ;)
Diablik + Waver v10 2-10x38
AndrzejKr

maximus pisze:
Uważam że mająć do wydania 8 stów i kupować slawkę 634 to nieporozumienie. Jak by do wydania było 500 to ok.
Marcinie przekalkuluj proszę na chłodno (bez emocji) ofertę z linku , który podałem :)

Za 850 masz:
- karabinek z 2-letnią gwarancją Cekausa i tuningiem Kurierexa
- celownik z gwarancją j.w
- montaż
- pokrowiec

Ufam że szybko dojdziesz do wniosku , że rzeczona Sławka wychodzi < 500.

PS.Tego że ów zestaw objedzie niejedno HW też jestem pewien :D
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

maximus pisze: I powiem że tylko Przemek sprawia że czuję się troszkę głupio kiedy to piszę bo by pewnie ze swojej slawii objechał mnie z moim FWB. Ale na szczęście to wyjątek od regóły
Okropnie mnie zawstydziłeś Marcinie :oops: Daleki jestem od "mocowania" się przeciwko PCP , zwłaszcza jeżeli nie jest to przypadkowy zestaw. W moim przypadku Slavia była świadomym wyborem , z naciskiem na taniość i ogólnodostępność części i serwisu. Przy mojej intensywności strzeleckiej , eksploatacja była priorytetem. Wyniki osiągane na tym egzemplarzu to także zasługa stałego kontaktu z karabinkiem ...

Zakupując zestaw z linku , otrzymujemy "komplet" strzelecki ... można sprzedać osobno lunetę i dołożyć do nowej , może lepszej ....