Proszę o POMOC

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Mój PP 4-16x50 nie należy do popularnych (chyba ze względu na rozmiary:) ),a przetrwał już 3 paczki śrutu, lecz nie wiem jaki ma prawdziwy przebieg, gdyż od niedawna jestem 2 użytkownikiem tej lupki.
A lupka zakupiona równiutko rok temu i zapewne cały ten czas w szufladzie nie leżała.
Oby się nie posypała, gdyż w karcie gwarancyjnej jest nieszczęsny wpis o montowaniu lunetki przez fachowca.
Na szczęście jakiś czas temu chłopaki z "zielonego" zrezygnowali z tego wpisu. Chyba im sprzedaż spadła :)
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Myślę że nawet nie tyle spadła co na forach zaczęli pisać o tym zapisie w karcie że jest i lupki PP przestały być polecane jako tanie budżetowce na sprężyny. Dodatkowo w tym czasie pojawiła się seria Entry delty w cenach zbliżonych lub niższych niż odpowiedniki PP a jak wiadomo gwarancja u delty to pewna gwarancji. A chłopaki z Zielonego napewno czytają fora i szybko się opamiętali. Chwała im za to.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

maximus pisze: A chłopaki z Zielonego napewno czytają fora i szybko się opamiętali. Chwała im za to.
Chwała!
Dać im wina! :P
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Doberman

Post autor: Doberman »

Tylko jeden mały minus
DOE ma rok gwarancji a PP ma dwa lata :P
Moje zdanie jest takie że PP jest lepsze od DOE ponieważ ma :
-2 lata gwarancji
-AO
-Lepszy montaż i jednoczęściowy :)
kamaz

Post autor: kamaz »

Ok to chyba na PP się zdecyduje :D
Tylko nie wiem czy 3-9x40 czy 3-12x42? Co lepiej?
I jeszcze takie pytanko :] czy lepiej sobie najpierw postrzelać bez optyki i po jakimś czasie kupić czy lepiej od razu już z optyka strzelać?
Awatar użytkownika
slavek_t

Post autor: slavek_t »

Moim zdaniem 3-12x42 jest lepsza.
Większe powiększenie, klasyczna siatka mildot i jak czytałem rok temu to miała opinię najtrwalszej z PP.
Dobrze jakbyś postrzelał najpierw z otwartych, pytanie czy wytrzymasz ;)
Proszę kontaktować się tylko na mail: slavek_t@interia.pl
Nie wchodzę na forum Darasa i nie odpisuję na PW
Doberman

możesz się porozglądać za lunetami jak Ci się nie śpieszy , ale PP to wydaje mi się dobry wybór :)

green_thunder pisze:im większy zoom, tym większe prawdopodobieństwo roztrzepania...jak dłużej postrzelasz, to sam stwierdzisz, że x9 to "świat i ludzie" :lol:
wystarczy Ci 3-9x40
Tak jak ja chcialem , największe powiększenie a i tak strzelam od 3-6 :P Ale u mnie warunkiem zakupu jest obiektyw powyżej 40 , dla mnie waga nie jest az tak ważna
Awatar użytkownika
LocutusBorg

Post autor: LocutusBorg »

Doberman pisze:Tylko jeden mały minus
DOE ma rok gwarancji a PP ma dwa lata
Wiesz co oni sobie moga zrobić z tym "gwarancja na rok"? Wsadzić w buty, bedą wyżsi.
Gwarancję masz zapewnioną ustawowo na 2 lata, chyba że sprzęt kupiłeś na firmę, wtedy na 1 rok (i w tym przypadku moga powiedzieć "gwarancja dwa lata" - wtedy mimo firmy masz te zapewnione 2 lata. Ale nie odwrotnie :P )

Że gwarancję producent daje na rok, Ciebie to nie obchodzi, później sklep obowiązany jest zapewnić Ci rękojmię. Więc nie bać się a walczyć o swoje.
Tylko paragon, jeżeli jest na termicznym papierze, schowaj w suche i ciemne miejsce, nie zgnieciony/przygnieciony, bo maja tendencję do zanikania...

Co do samych lupek, to ja mam PP (6x40), ale ze starego miotu, które to podobnież są bardziej wytrzymałe. No ja na swojego nie narzekam, przeciwnie, zacne to szkło...
Co do powiększenia - mi w zupełności 6x wystarcza, nawet na dłuższe dystanse (a strzelałem już nba ok. 75m) było bardzo dobrze. A noszę okulary podobno. Zawody przeszedłem na 6x i w sumie tylko i wyłącznie moją winą było niepołożenie figurki.
Na 30m na 12x... wow, to dopiero ten krzyż by latał na tarczy :D Z leżącej może i lepiej by było...

Zresztą, mniejsze powiększenie wyrobi Ci lepszą celność - takie moje wlasne zdanie. Bo w końcu bedziesz musiał się przyłożyć i na mały punkt (bo powiększenie małe) ten celownik naprowadzić. A nie, cel rozsadza Ci lunetę i z 30m na kapslu od PETa możesz datę spożycia przeczytrać... :mrgreen:

Nie jesteśmy snajperami walącymi w cel z 1 km.
Slavia 634 + PP 6x40
kamaz

Ok to już dużo wiem :D
Ale jeszcze jedna rzecz mnie interesuje, mianowicie chodzi mi o to jaki śrut wybrać to tego Ranger 95 (+ Alchemik)
Interesuje mnie śrut na mniejsze odległości - bo z tych się będę uczył
ale możecie też napisać jaki śrut na większe odległości, żebym później już się was 2 raz nie musiał pytać :]

i czy 4,5 czy 4,51mm bo różnie słyszałem a się nie znam i nie wiem jaka jest różnica;/
Awatar użytkownika
JesperKyd
Ściepnik
Ściepnik

To już musisz sam dobrać.
Polecić mogę z tanich KTK, Crosman, a z dobrych JSB Exact i H&N.
Awatar użytkownika
green_thunder

Post autor: green_thunder »

Nikt nie poleci Ci wyraznie - tylko ten, a nie inny...Wiele razy powtarzano, bo to prawda, że lufy nawet tego samego modelu będą lubić różne peletki. Kup sobie po paczce taniego crosmana pointeda, ktk (słowacki diabolo w czarnym, plastikowym pudełku), ale również testowy exact - kilka różnych rodzajóe w małych ilościach w jednym opakowaniu. Koniecznie spróbuj 4,51 i 4,52. Na małe odległości, max.20 m próbuj też śrut płaski, tu jest niezły "zielony" h&n. Powtórzę - nie da się dobrać śrutu na odległość...
Doberman

Awatar użytkownika
pablorudnik

Post autor: pablorudnik »

Ja ci coś podpowiem,jeśli masz zamiar kupić hatsana 95,to w moim najlepiej lata JSB exact 4,51 od 28zł za 500szt.,nie wiele(bardzo niewiele) gorzej zwykły słowacki KTK od 7,50zł za 500szt,wiec kalkulacja prosta.Zauważyłem ze mój h95 lubi śrut z miękkiego stopu,np:crossman pointed troszkę twardszy od KTK i latał już też dużo gorzej.
:) FWB 300s U + Leapers 3-9x40 TF2 :)
kamaz

Hmm,
złe wieści dla mnie;/ bo Cakaus powiedział mi że dostawa będzie za ok 2 miesiące ;/ a tyle czekać nie będę ;p
W tej sytuacji kupie chyba ten karabinek od hft - tylko mam pytanie ;] czy po tym "tuningu" wypadałoby jeszcze coś zrobić co ulepszyłoby sprawność sprzętu?

Łysa (pewnie już to wiecie ale dla przypomnienia) robi:
- polerowanie tłoka i innych elementów systemu
- dorobione ślizgi na tłoku (wyeliminowane tarcie metal/metal)
- dwie nowe prowadnice sprężyny
- wyregulowany spust
- system zmontowany na odpowiednich smarach
- V0 ustawione na 244m/s na śrucie Exact

I o co chodzi z tym ostatnim punktem bo się nie orientuje :D ?

W cekausie chyba jeszcze coś z uszczelką jest robione z tego co pamiętam bo gdzieś czytałem ale nie mogę już tego znaleźć ;/
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

kamaz pisze:- V0 ustawione na 244m/s na śrucie Exact

I o co chodzi z tym ostatnim punktem bo się nie orientuje ?
Chodzi o to ,że karabinek ma poniżej 17J ... niewiele poniżej , ale zgodnie z obowiązującym w Polsce limitem .
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)