rozterki niemłodego Wertera:))) Co2 czy PCP za i przeciw

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
npv8

rozterki niemłodego Wertera:))) Co2 czy PCP za i przeciw

Post autor: npv8 »

Jak w temacie chciałbym prosić o ewentualne porady i wymianę doświadczeń .....aktualnie fajnie się bawię repliką Colta na BBs-y zwaną fabrycznie Tanfoglio Witness 1911...strzelanie jest ok ale nie byłbym sobą jakbym czegoś nie zaczął kombinować...myślę więc nad zmianą zasilania poprzez modyfikację magazynka:))...aktualnie są to kapsuły 12g Co2 ...mam do wyboru przejście na nabój wielokrotnie zasilany z butli...ale w dalszym ciągu Co2...lub przejście na sprężone powietrze ale wtedy wiąże się to z użyciem mamby -czyli pistolet na uwięzi i butla w plecaku na plecach

może ktoś z kolegów ma jakieś doświadczenia w temacie...może używał jednego lub drugiego rozwiązania..wiem że Co2 w zimie się nie strzela a szkoda byłoby przerywać zabawę... z kolei Colt z mambą i plecaczkiem to facet wygląda trochę jak w filmie "Pogromcy Duchów" :)))...poproszę o polemikę w temacie...a może ktoś ma inne pomysły?

gdybym się jutro nie odzywał w ciągu dnia to nie dlatego że lekceważę rozmówców ale dlatego że z powodu pracy nie ma mnie przy kompie ... wieczorem włączę się do tematu... dziś jeszcze możemy popisać jak ktoś ma ochotę...pozdrawiam Konrad
strzelać każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej....
Awatar użytkownika
Emhyrion

Re: rozterki niemłodego Wertera:))) Co2 czy PCP za i przec

Post autor: Emhyrion »

Widziałem kiedyś rewolwer z kabelkiem łączącym go z butlą i wygląda to dość dziwnie. Nie wspominając nawet o tym, że krępuje jednak trochę ruchy.
A tak w ogóle to dylemat jest chyba trochę sztuczny. O ile wiem, za chwilę powinny się znaleźć w ofercie zapasowe magazynki do Tanfoglio - zostawiasz jeden na CO2, drugi przerabiasz i cześć...

Post autor: unkas »

Emhyrion pisze:O ile wiem, za chwilę powinny się znaleźć w ofercie zapasowe magazynki do Tanfoglio
Skąd taka informacja ?? Czy to pewne ?
AA ProSport, Buris Timberline 4,5-14x32

http://www.23hq.com/23/slideshow-inline ... d=20279577
Awatar użytkownika
Emhyrion

unkas pisze:
Emhyrion pisze:O ile wiem, za chwilę powinny się znaleźć w ofercie zapasowe magazynki do Tanfoglio
Skąd taka informacja ?? Czy to pewne ?
Pewne? Nie. Ale słyszałem tak od szefa jednej z firm, które są dystrybutorami CyberGun w Polsce. Sam czekam :)

Emhyrion pisze:Widziałem kiedyś rewolwer z kabelkiem łączącym go z butlą i wygląda to dość dziwnie. Nie wspominając nawet o tym, że krępuje jednak trochę ruchy.
A tak w ogóle to dylemat jest chyba trochę sztuczny. O ile wiem, za chwilę powinny się znaleźć w ofercie zapasowe magazynki do Tanfoglio - zostawiasz jeden na CO2, drugi przerabiasz i cześć...
Zdecydowanie zakupię drugi magazynek a pewnie i trzeci:))....pomysł z pistoletem na mambie jest rzeczywiście dziwny, ale ma trzy podstawowe zalety ; pierwsza to stabilna prędkość wielu magazynków kulek- ich ilość zależy od pojemności butli ze sprężonym powietrzem na plecach... druga zaleta taka że nie trzeba przerywać zabawy na zimę....a trzecia to taniość zabawy.. strzelam w miarę dużo -staram się przynajmniej 2 x w tygodniu (wychodzi około 1000 kulek) więc pomimo początkowej inwestycji w oprzyrządowanie koszta zwróciłyby się szybko..... .jednak masz rację Paweł , że człowiek biegający z czymś takim wygląda co najmniej dziwnie:)) ...dlatego się waham ....prędzej poszukam jakiegoś pomieszczenia do strzelania w którym temperatura będzie na plusie i umożliwi mi strzelanie z Co2 nawet w zimie:))

a co do tych magazynków to mam przeogromną nadzieję że się nie mylisz bo nie dalej jak wczoraj rozmawiałem w sklepie " 4i5" z szefem firmy i stwierdził , że nie wiadomo czy w ogóle będą...myślę jednak , że Ty pozostając w kontakcie z dystrybutorami sprzętu z racji wykonywanej pracy możesz mieć wiadomości z pierwszej ręki:))
Awatar użytkownika
unkas

Post autor: unkas »

Emhyrion mam nadzieje że jak sie coś dowiesz to dasz znać :)
AA ProSport, Buris Timberline 4,5-14x32

http://www.23hq.com/23/slideshow-inline ... d=20279577
Awatar użytkownika
Emhyrion

unkas pisze:Emhyrion mam nadzieje że jak sie coś dowiesz to dasz znać :)
Oczywiście :)

Post autor: miki »

Magazynka od Tagfolio nie trzeba nic modyfikować - wystarczy dorobić inną zakrętkę z zaworem, albo fill nipplem do mamby.
Awatar użytkownika
npv8

miki pisze:Magazynka od Tagfolio nie trzeba nic modyfikować - wystarczy dorobić inną zakrętkę z zaworem, albo fill nipplem do mamby
...dlatego też poczekam raczej aż się pojawią w sprzedaży magazynki i przerobię sobie dwa na Co2 a jeden na podłączenie do mamby....jak będę chciał sam postrzelać i nikt nie będzie widział faceta z butlą na plecach i pistoletem na "sznurku" :))) to wtedy będzie w użyciu sprężone powietrze...a jak będę szedł gdzieś postrzelać między ludzi to będę miał dwa na Co2 wielokrotnego ładowania z butli.....hmmm ...myślę że to niezły plan:))
miki

Post autor: miki »

W każdym razie narzynka M12x1 już do mnie leci z allegro, jakbyś sprawdził, czy tam jest taki faktycznie gwint, to przyjedziesz na gotowe.
Awatar użytkownika
npv8

Super bardzo się cieszę Miki...sprawdzę ten gwint w poniedziałek bo w domu nie mam grzebienia do pomiarów...i na pewno będziemy robić:))
Awatar użytkownika
sp7

Post autor: sp7 »

Zamiast grzebienia możesz przyłożyć do gwintu M12x1 wkręt z gwintem normalnym M6, on na 110% ma skok 1 mm - zadziała zatem jak grzebień. :D
motto tak mądre, że aż ukraść je koledze musiałem:
"Jeśli broń zabija, to długopisy robią błędy ortograficzne"
Awatar użytkownika
npv8

sp7 pisze:Zamiast grzebienia możesz przyłożyć do gwintu M12x1 wkręt z gwintem normalnym M6, on na 110% ma skok 1 mm - zadziała zatem jak grzebień. :D
....heh człowiek się uczy całe życie:)))....dzięki temu że kombinuję co by tu przerobić poznaję coraz to nowych fajnych ludzi...dzięki temu że ich poznaję uczę się coraz więcej...dzięki temu że uczę się coraz więcej mogę więcej kombinować co by tu przerobić:)))
Awatar użytkownika
Starszy_Pan

Post autor: Starszy_Pan »

sp7 pisze:... przyłożyć do gwintu M12x1 wkręt z gwintem normalnym M6 ...
Przepraszam, nie wkręt tylko śrubę :! Upierdliwy jestem ;)
Sharp 1210+Barska 3-12x40AO; Iż61 CPR2*+CCCP; Iż 61 CPR1 + kolimator, Gamo Compact; Iż38
*/ CPR=CustomPabloRudnik
Awatar użytkownika
sp7

Post autor: sp7 »

Ja też! :mrgreen:
W/g moich wiadomości - niestety jeszcze komunistycznych - śruba różni się od wkręta tylko
rodzajem łba, a więc i narzędzia wkręcającego
Wkręt ma łeb na wkretak dowolnego rodzaju , a śruba na klucz również dowolny.
Natomiast oba mają gwintowane trzpienie.
Ciężko by mi było tylko nazwać cosik co ma gwint M5, łeb na klucz sześciokątny 7 mm, oraz nacięcie na typowy krzyżowy - nazwać to śrubo-wkrętem ? :shock:
Tego za komuny nie było (dokładnie nic nie było :mrgreen: )
motto tak mądre, że aż ukraść je koledze musiałem:
"Jeśli broń zabija, to długopisy robią błędy ortograficzne"