rozterki niemłodego Wertera:))) Co2 czy PCP za i przeciw

Wszystko co dotyczy wiatrówek CO2

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

cheng13
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: cheng13 »

Serwus. Dzisiaj (właściwie to już wczoraj) kupiłem Tanfoglio 1911 i zapasowy magazynek w sklepie Military.pl w Sopocie (539zł+125zł). Jak obejrzałem pistola już w domu, to zauważyłem że lufa ma sporo luzu (tak ze 2 mm) i jest kompletnie luźna. Pojechałem spowrotem do sklepu żeby to wymienić. Obmacałem wszystkie 6 które były w sklepie i było to samo. Sprzedawca zawołał serwisanta (który przy okazji pokazał jak rozkładać pistola), a ten stwierdził że "ten typ tak ma" i nikt jeszcze nie reklamował z powodu tego luzu. Pokazał inne wyroby CyberGuna i wszędzie był taki, a nawet większy luz, a w Beretce to lufa nawet osiowy luz miała.
Podpytałem przy okazji tego technicznego - mówił żeby nic na siłę nie robić, bo szajsowaty metal po prostu pęknie (chodziło mu o naciskanie spustu przy zabezpieczonym pistolu). Olejek silikonowy trzeba podawać na każdy nabój CO2, a raz/dwa razy na rok rozebrać i przeczyścić pistola. Tam (pod zamkiem) jest taki mały dystrybutor (otworek) gdzie należy kilka kropel olejku zapodać, a dalej kanalikami sam spłynie gdzie trzeba. I nic więcej się nie smaruje (podobno).Generalnie to ten pistol ma wzięcie, chyba za sprawą i-webu i przychylnych postów.
Dostałem też kulki, dokładnie takie same jak podlinkował Sławek. Podobno te są przetestowane i najlepiej z tej klamki latają (tak jeden ze sprzedawców powiedział), a cena jest akceptowalna. Zobaczymy jak to wszystko będzie współpracowało ze sobą :)
To nie były moje pierwsze zakupy w tym sklepie, jak dotąd zawsze byłem zadowolony, mam nadzieję że tym razem też tak będzie.
orzeszki....koniecznie :)
Awatar użytkownika
Hiszpan63
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

No to gratki :D ... a ponieważ rozbieranie tego pistola sprawia kupę frajdy , to sądzę , że częściej niż dwa razy w roku go przesmarujesz ... :mrgreen:
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
bonzoo
-#Srebrny Dobromir
-#Srebrny Dobromir

Post autor: bonzoo »

Hiszpan63 pisze:No to gratki :D ... a ponieważ rozbieranie tego pistola sprawia kupę frajdy , to sądzę , że częściej niż dwa razy w roku go przesmarujesz ... :mrgreen:
To może ktoś tutoriala z rozbierania poczytni ?
Awatar użytkownika
npv8

Post autor: npv8 »

Panowie nie wiem jak wy , ale ja czyszczę go co najmniej co kilka strzelań....chodzi o to że Znal się wyciera szybciej niż stal i czyszcząc go często usuwamy wszystkie mikroskopijne opiłki które nazbierały się między prowadnicami i w ten sposób zapobiegamy powiększaniu się luzów przedłużając żywotność klamki...muszę jednak sprawdzić w swoim jaki luz ma moja lufa bo strzelam już kilak miesięcy i nic mi nie przeszkadza...i dopiero teraz zaczął mi się odkręcać zawór w magazynku .....kolega napisał że ten Colt to chyba sztucznie napompowaną popularność ma:))...moim skromnym subiektywnym odczuciem jest inaczej

Wcześniej miałem Sigsauera P226XFive... po pierwszym strzelaniu urwał mi się podajnik kulek w magazynku...sam magazynek tak zabudowany że byle paproch który się dostanie do wewnątrz powoduje uciekanie gazu bo nie styka nabój z zaworem dokładnie-a musisz go usunąć więc się męczysz i kombinujesz:))...oprócz tego nawet jak go zabezpieczyłem to zamek mogłem swobodnie suwać po prowadnicach w tył i w przód tak jak do przeładowania....celność dosyć przeciętna no i ogrom plastikowych części wewnątrz...w Colcie jest ich naprawdę minimalna ilość

Moim zdaniem w kwestii wykonania, realizmu i działania Tanfoglio jest naprawdę solidnym wyrobem....być może są lepiej wykonane na rynku, ale mają wtedy wianuszek w formie magazynka ładowany w połowie lufy więc dupa z realizmu:)))...musimy mieć też świadomość że to tylko wyrób ze Znalu i w dodatku produkowany w krajach gdzie ludzie z racji skośnych oczu nie zawsze coś dobrze złożą czy spasują:))....ja na swój nie narzekam ale to może dlatego że kupiłem z początkowych partii a może teraz są gorsze...albo dlatego że nie kupiłem w sklepie na M.....w moim przypadku sprzedawca przy mnie wyjął 4 sztuki wszystkie obejrzał dokładnie i przestrzelił po 5 kulek a następnie dostałem najcelniejszy egzemplarz...ciekawe czy tak robią w firmie M.......:)))
strzelać każdy może trochę lepiej lub trochę gorzej....
Awatar użytkownika
sp7

Post autor: sp7 »

Ten sprzedawca na pewno jest dobrym handlowcem. :D
Umie sprzedawać.
Tak że następnemu klientowi wyjoł już tylko cztery pistole, przestrzelił itd.itp. ;)
Bo musi sprzedać - z tego żyje.
Nie umniejsza to faktu że przydało by się więcej takiej klasy handlowców.
Gatunek ongiś, w zamierzchłych czaszach przedkomunizmu gromadnie na tych terenach występujący, wytępiony za komuny, obecnie niestety już na wymarciu, powinien być pod ustawową całkowitą ochroną. :roll:
motto tak mądre, że aż ukraść je koledze musiałem:
"Jeśli broń zabija, to długopisy robią błędy ortograficzne"
cheng13
Ściepnik
Ściepnik

Cześć. Tanfoglio sprowadza firma Military.pl z Sopotu a nie Militaria.pl z Wrocławia. Róznica jednej literki w nazwie i całkiem inne przedsiębiorstwo. Military.pl jest przedstawicielem CyberGun na Polskę.
Faktycznie z mojego poprzedniego postu można odnieść wrażenie że popularność tej klamki jest spowodowana tylko pozytywnymi opiniami na i-webie. Nie to miałem na myśli; jeśli są pozytywne opinie to musi być ku temu powód, proszę nie doszukiwać się krytyki. Ja kupiłem pistola wczoraj, więc na razie mogę tylko tyle napisać że ładny i pudełko też ładne :) Jak trochę postrzelam, to napiszę co myślę o działaniu i konserwacji.
Pytałem jeszcze serwisanta o awaryjność, powiedział że praktycznie znikoma (na razie), więc bądźmy dobrej myśli :)
Dzięki npv8, że napisałeś o P226XF, szczerze mówiąc to zastanawiałem się wczoraj nad jego kupnem (w miejsce Tanfoglio), w tym SS magazynek jest pełny i wygląda jak prawdziwy, nie pomyślałem o czyszczeniu i uszczelkach. Dobrze, że kupiłem Colta :)
cheng13
Ściepnik
Ściepnik

No i postrzelane :) Colt strzela głośno, blowback trzaska jak trzeba, frajda jest ogromna. Najpierw próbowałem trafić tarczkę na 10m, ale potem dałem sobie spokój i eksterminowałem przypadkowe cele w tej odległości. Celności toto nie ma wcale i tego się spodziewałem, trudno tarczę uszkodzić, ale przy szybkim strzelaniu widać kulki i wtedy jest łatwiej. Zabawa, jak już pisałem, była dobra - huk, trzask, podrzut i czasem brzęk trafionego celu.
Miałem jedno zacięcie, ale raz-dwa zdjąłem zamek, kulka wypadła i było dalej ok (skończył sie gaz po prostu). Colt wyciąga CO2 z bombiczki do zera, do końca. Nawet nie westchnie przy wymianie :)
Na strzelnicę raczej nie będę go brał (rykoszety stalowych kulek tylko świszczą), lepiej gdzieś w terenie zająć się destrukcją jakiś śmieci, ale też tylko gdy w tle będzie skarpa/pryzma ziemi. Generalnie - fajna zabawka :) .... i nic więcej w domyśle :)
Awatar użytkownika
sp7

Post autor: sp7 »

Znaczy się celność w normie - jak na ten gatunek .
Jak w tym powiedzeniu:
"z pola w stodołe to ciężko trafić, ale już z stodoły w pole to wszystkie celne"
Ja zrezygnowałem z takich plujek przy znacznie niższym koszcie - tu cudów nie będzie.
motto tak mądre, że aż ukraść je koledze musiałem:
"Jeśli broń zabija, to długopisy robią błędy ortograficzne"
Awatar użytkownika
npv8

cheng13 pisze:No i postrzelane :) Colt strzela głośno, blowback trzaska jak trzeba, frajda jest ogromna. Najpierw próbowałem trafić tarczkę na 10m, ale potem dałem sobie spokój i eksterminowałem przypadkowe cele w tej odległości. Celności toto nie ma wcale i tego się spodziewałem, trudno tarczę uszkodzić, ale przy szybkim strzelaniu widać kulki i wtedy jest łatwiej. Zabawa, jak już pisałem, była dobra - huk, trzask, podrzut i czasem brzęk trafionego celu.
Miałem jedno zacięcie, ale raz-dwa zdjąłem zamek, kulka wypadła i było dalej ok (skończył sie gaz po prostu). Colt wyciąga CO2 z bombiczki do zera, do końca. Nawet nie westchnie przy wymianie :)
Na strzelnicę raczej nie będę go brał (rykoszety stalowych kulek tylko świszczą), lepiej gdzieś w terenie zająć się destrukcją jakiś śmieci, ale też tylko gdy w tle będzie skarpa/pryzma ziemi. Generalnie - fajna zabawka :) .... i nic więcej w domyśle :)

Jarek musisz się wstrzelać....ja na 10 metrów trafiam bez problemu puszkę po fajnym napoju:))... strzelałem też z 12m w dno puszki - czyli dosyć mały cel ...ale do tego trzeba spokojnie i dosyć długo celować aby mieć wszystko pod kontrolą a takie strzelanie mnie nie bawi... panowie replika na BBs nie jest do strzelania tarczowego a raczej do dynamicznego strzelania z małych odległości....ostatnio strzelałem z 6m ....5 puszek po browcu ustawione z jednej strony na wysokości ok 1m nad ziemią w odległościach ok 0.3m jedna od drugiej....z innej strony 3 tarcze 14x14cm umieszczone na wysokości ok 1,5m umieszczone w odległości ok 0,5m jedna od drugiej...w innym miejscu puszka, ale do strzelania widoczne tylko jej dno umieszczona na wysokości ok 1,2m nad ziemią...wszystko jak wcześniej zaznaczyłem odległość 6m i strzelanie które dla mnie jest dynamiczne , ale mogę się nie znać a że traktuję to jako super zabawę więc tak je nazwałem:))... a więc-.wyznaczasz sobie moment startu-sięgasz po broń-odbezpieczasz-przeładowujesz-strzelasz....oczywiście mile widziane aby wraz z treningiem ruchy były coraz szybsze i sprawniejsze czyli praktycznie sięgnięcie po broń do kabury+ +odbezpieczenie+przeładowanie+strzał to jest jeden ciągły ruch...a dalej poszczególne cele to im krótszy czas między strzałami tym lepiej....do tarczek strzelałem dublety i mimo że nie było rewelacji to 95% tarczek miało 8na 8 strzałów w celu...dlaczego akurat 8?...bo wychodzi mi z naboju Co2 4 magazynki z sensowną prędkością więc jedna tarczka obrywa 4x2 ...strzelając 5 puszek i 8 do tarczek zostaje mi wtedy 5 kulek do celu którym jest denko ostatniej puszki umieszczone na wysokości 1,2m...uwierz mi Jarku że na 5 strzałów w szybkim strzelaniu trafiałem minimum 3 a zdarzało się że i 4 weszły...mówiąc o szybkim strzelaniu mam na myśli strzał w odstępach nie większych niż sekunda...oczywiście nikt tego nie mierzy ale staram się jak najszybciej -myślę że z każdym treningiem będzie lepiej:))....biorąc pod uwagę odrzut z Blow back-u i brak gwintowanej lufy to uważam że wyniki są niezłe.... tego typu trening jest fajny a dodatkowo zawsze można go urozmaicić stawiając cele na różnej wysokości i różniące się wielkością...liczy się szybkość dobycia broni i eliminacji celów a nie odległość z której strzelamy

Reasumując-zawiedzie się nabywca który liczy że postrzela środek tarczki na 10 m tym pistoletem...chociaż przy dokładnym i długim celowaniu coś takiego może się udać

Jednak to jest pistolet do fajnej zabawy w dynamiczne strzelanie na małych odległościach ...do nabrania wprawy w obchodzeniu się z bronią( bo jest najbardziej zbliżoną repliką na rynku w tej chwili do swego oryginału)...do nabrania nawyków w konserwacji broni -bo praktycznie różni się tylko niewiele od swojego ostrego odpowiednika.

Oczywiście potencjalne wady kolejnych egzemplarzy pojawiających się na rynku mogą wpływać w znaczący sposób na opinię o Tanfoglio na plus bądź minus:))) ale ja swój zamierzam solidnie konserwować i mieć z niego tyle zabawy aby zrekompensował mi kasę którą na niego wydałem
Awatar użytkownika
unkas

Post autor: unkas »

Jurek o tych luzach lufy pisałem już na iweb-ie jest na to rada, ja podkleiłem cieniutkie paski folii (chyba teflonowej) na tą nakrętkę którą zamykasz lufe, teraz lufa ani drgnie "celność" w wyniku tego "znacznie" sie poprawiła.
AA ProSport, Buris Timberline 4,5-14x32

http://www.23hq.com/23/slideshow-inline ... d=20279577
Awatar użytkownika
npv8

sp7 pisze:Tak że następnemu klientowi wyjoł już tylko cztery pistole, przestrzelił itd.itp. ;)
Bo musi sprzedać - z tego żyje.
Heniu następnemu wyjął 3 bo z tamtych 4-ech które miał ja jedną wziąłem:)))...chyba że w międzyczasie doszły kolejne więc next klient miał znów większe możliwości wyboru...ale to są prawa rynku:))
cheng13
Ściepnik
Ściepnik

Unkas, dzięki za radę. Jutro znajdę chwilę czasu i podkleję, mam chyba nawet alu-folię z klejem, o różnych grubościach. Wybiorę najwłaściwszą i popróbuję poprawić po fabryce :)
Awatar użytkownika
unkas

Jarek no i jak ci poszło z tym eliminowaniem luzów ?

Awatar użytkownika
npv8

Piotr powiedz mi proszę czy rzeczywiście widzisz poprawę w celności po zastosowaniu tej folii...bo kiedy to pisałeś to słowa znaczna poprawa i celność były ujęte w cudzysłów :) ...zastanawiam się też -skoro luzy są koło 2 milimetrów tak jak to określił kolega to wychodzi milimetr na stronę...czy to w ogóle ma znaczenie przy strzale?....poza tym ja stosuję inne środki do konserwacji Znalu a inne do konserwacji sprężyn ...przy strzale w wyniku wstrząsu ze sprężyny mają prawo opadać drobinki smaru na osłonę lufy i nie może chyba w tym miejscu być za ścisło spasowane po uszczelnieniu folią.... po kilkuset strzałach robiła by się melasa w środku :)... wydaje mi się że zbyt ścisłe podtrzymywanie lufy cofało by wszelkie środki konserwujące do tyłu i w rezultacie uzyskalibyśmy zbitek smaru i olejku w tylnej części lufy.....popraw mnie jeśli się mylę:)...oczywiście to mogłoby wystąpić w moim przypadku bo jeśli ktoś konserwuje raz do roku to nic się tam nie zbierze oprócz brudu eksploatacyjnego:))...sam nie wiem co myśleć o takich ścisłych pasowaniach kiedy zamek się cofa a wszystkie części są delikatnie naoliwione albo sprężyny przesmarowane...:)
Awatar użytkownika
unkas

Konrad ten cudzysłów dotyczył ogólnie celności bo jak wiemy celność a BB raczej nie idą w parze :lol:
Co do spasowania to nie jest one aż tak szczelne po prostu są zniwelowane te luzy, mysle ze celność sie poprawiła bo tak z 10m praktycznie każdy strzał w tarczy (14/14) a większość w czarnym polu (7) .
Co do czyszczenia i smarowania to robie to chyba częściej niż strzelam :mrgreen:
smaruje wszystko olejem silikonowym, nie wiem czy to dobrze ?
Napisz czego używasz do konserwacji.