AirMaster 300 - wymiana sprężyny

Wszystkie typy wiatrówek sprężynowych

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Awatar użytkownika
DoktorPio

AirMaster 300 - wymiana sprężyny

Post autor: DoktorPio »

Witam

Mam takie pytanko czy ktoś z kolegów i koleżanek z forum wymieniał sprężynę i uszczelkę tłoka na jakieś inne.
Głownie mi chodzi o wymianie sprężyny czy po wymianie na inną sprężynę mam na myśli TUNINGOWĄ, zwiększyła się prędkość wylotowa i siła oraz nośność itp ?
Czy robiliście pomiary chronografem ? i jak była różnica przed i po wymianie ?

A jeśli wymienialiście to na jaka to była sprężyna długość średnica zewnętrzna i wewnętrzna oraz grubość drutu i ilość zwoij.
Ja w swoim AirMaster 300 mam sprężynę oryginalną o długości 285mm średnica zewnętrzna 20,7mm drut grubość 3,2mm 31 zwoij. Nie miałem między sprężyna a prowadnicą takiej dodatkowej tulejki jak na prezentowanych na forum zdjeciach
Na razie ją testuje ale zastanawiam się nad wzmocnieniem ;)
Jak na razie strzelałem najdalej do tablicy 1mx2m oddalonej o 120 metrów i dolatywał śrut o jakiejś precyzyjnej celności nie mówię :/

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
daidu

Post autor: daidu »

Jest już temat o kralu/airmasterze ale skoro już założyłeś nowy napisze coś. Przedewszystkim Kral to nie jest sprzęt do precyzyjnego strzelania choć jak na te pieniadze strzela dobrze. Ta pukawka słuzy wylacznie do rekreacji. Najdalej strzelałem z niego na 50 m, niestety nie ma tu mowy o skupieniu. Co do tunigu Krala. Jest on fabrycznie przygotowany na mocniejsza sprezyne tj. długośc 30, 5 cm, fi wew- 13,5mm, fi zew 21mm, grubośc drutu 3,5 mm ale montowanie takiego czegoś nie jest najlepszym pomysłem. Sam się o tym przekonałem, Ta sprezyna jest za długo, ciezko ja zamknac w cylindrze a napiecie wstepne jest duze. Tak dluga sprezyna podczas napinania nie ma sie gdzie upchac wiec wygina sie sie i skreca nie wspominajac o skroceniu. DLuzsza sprezyna to przedewszystkim wiekszy kop i klopot z trafieniem. Na Twoim miejscu zaopatrzylbym się tylko w podkladki miedzy sprezyne a prowadnice i korek ertalitowy na koniec sprezyny to wyraznie wyciszy strzal i porawi prace. Oczywiscie obowiazkowo wszytsko posmarowac odpowiednimi smarami. Jesli masz krala w polimerze obowiazkowo dociaz kolbe, np, olowiem. Na prowadnice mozesz nalozyc rurke termokurczliwa co zwiekszy srednice trzpienia prowadnicy w stosunku do sprezynki. ALe sie rozpisałem, zreszta najlepeij bedzie Ci przestudiowac temat o Kralu, tam jest wszystko i jeszcze wiecej. Pozdrawiam
KRAL A01+PP 3x12x42
Awatar użytkownika
DoktorPio

Post autor: DoktorPio »

Witam karabinek rozkręciłem i nasmarowałem smarem molibdenowym firmy Kernite elementy gumowej uszczelki nasmarowałem smarem silikonowym firmy Orapi na prowadnicę założyłem koszulkę termokurczliwą tylko nie założyłem podkładki ertalitowej na koniec sprężyny tylko gdzie ją się zakłada od strony tłoka czy prowadnicy o który koniec chodzi czy może na jeden i drugiej strony ?
Czyli narzazie rozumiem że po prostu strzelać i trenować celność oraz technikę nic nie kombinować z mocniejszą sprężyną

Pozdrawiam ;)

[ Dodano: 2008-09-13, 17:53 ]
A jaszcze jedno jak i w którym miejscu odciążyć kolbę ołowiem ? :/
Awatar użytkownika
daidu

Post autor: daidu »

Te podkładkę robi się z teflonu i zakldasz na prowadnice. Na krążek z teflonu idzie podkladka z brazu. Tylko musi być ładnie wypolerowana. Metal zabezpiecza teflon przed zmasakrowaniem a co wazniejsze te dwie podkladki działaja jak lozysko slizgowe(sprezyna sie obraca). Natomiast na koniec zakladamy korek z ertalitu, ertalionu badz ogólnie poliamidu. Trzpien korka musi wejsc w sprezyne a jego grzybek musi miec srednice ciut mniejsza od srednicy wew. tloka. Tek korek bedzie tlumil drgania. A co do kolby i jej wyciszenia. To ja uzyłem olowianych ciezarkow wedkarskich. ok. 700 g. ciasno owinietych w cienka gabke i ofoliowalem co by nie chrobotaly. WLozylem na wsisck do kolby i zapiankowalem pianka montazowom co dodatkowo wygluszylo kolbe. Jak bedziesz dociazal odziel metal od loza i rob to na samym lozu. Kolba ma otwor wkorpusie od strony cylindra i pianka zapaskudziłaby system. Ten otwor najlepiej zatkac czyms zeby pianka nie wylazla na zewnatrz. I strzelaj duzo, trenuj. A na pewno wkrotce zapragniesz czegos lepszego, celniejszego, lepiej wykonanego. Kral to dobra wiatrowka dla poczatkujacych, notabene przy odrobinie nakładu. Pozdrawiam
KRAL A01+PP 3x12x42