Kolejna wiatrówka

Moderatorzy: daras, Hiszpan63, forestkorsze

Error01

Kolejna wiatrówka

Post autor: Error01 »

Witam
Chciałem się was poradzić w doborze nowej wiatrówki (mojej drugiej).
Interesowałem się głownie (teoretycznie - brak doświadczeń praktycznych na odległości powyżej 50m z powodu rozrzutu mojej obecnej wiatrówki no i braku doświadczenia) strzelectwem długodystansowym precyzyjnym i pod tym kątem chciałem dobrać nową plujkę.

Sprzęt bez zezwolenia wedle polskiego prawa.

Limit cenowy - no właśnie ceny wiatrówek są zróżnicowane a zakup planuję dopiero w nowym roku po za tym nie wiem obecnie jakiej klasy wiatrówki ile kosztują dlatego liczę na was by nie pchać się w zbędne koszty.

Sprężyna / PCP / CO2 - nie mam wyrobionych kryteriów - miałem doświadczenia jedynie ze sprężyną i chyba jest to tańszym rozwiązaniem jednak nie wiem jak sie ma do tego moc i użytkowanie wiatrówki.

Czytałem o modelu Weihrauch HW 97K i o sukcesywnych strzeleckich na 100m a gdzieś nawet było o 150m do baniaka 5L po wodzie - oraz o ciekawych modernizacjach tej plujki. Zastanawiają mnie różnice pomiędzy modelami 97K, 97KT, 97K Special. Sprzęt chyba warty zainteresowania.

W między czasie obiło mi sie o uszy o karabinku WALTHER 1250 Dominator FT PRO kal. 4,5 mm - trudno o jakiś ciekawy artykuł no i dochodzą koszty związane z zakupem pompki itd...

Jeszcze jeden model o którym mi się obiło Hammerli AR20 FT kal. 4,5mm 16J - i tu również dodatkowe koszty manualne.

Chciał bym usłyszeć jakie modele wy byście poradzili do rekreacyjnego strzelania precyzyjnego na większych dystansach, jakie są wady bądź zalety danej konstrukcji w rozsądnych cenach.

Pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
Emhyrion

Re: Kolejna wiatrówka

Post autor: Emhyrion »

Error01 pisze:Chciałem się was poradzić w doborze nowej wiatrówki (mojej drugiej).
Interesowałem się głownie (teoretycznie - brak doświadczeń praktycznych na odległości powyżej 50m z powodu rozrzutu mojej obecnej wiatrówki no i braku doświadczenia) strzelectwem długodystansowym precyzyjnym i pod tym kątem chciałem dobrać nową plujkę.
A ta obecna to co to jest? Bo nie będę polecał Lamborgini użytkownikowi malucha, jeszcze sobie krzywdę zrobi :)
Limit cenowy - no właśnie ceny wiatrówek są zróżnicowane a zakup planuję dopiero w nowym roku po za tym nie wiem obecnie jakiej klasy wiatrówki ile kosztują dlatego liczę na was by nie pchać się w zbędne koszty.
Ceny są ścisle związane ze sposobem zasilania...
Sprężyna / PCP / CO2 - nie mam wyrobionych kryteriów - miałem doświadczenia jedynie ze sprężyną i chyba jest to tańszym rozwiązaniem jednak nie wiem jak sie ma do tego moc i użytkowanie wiatrówki.
Nijak. Są spręzyny w limicie i poza nim, podobnie PCP. Choć rzeczywiście z powodów technicznych zrobienie FAC-a z PCA czy CO2 wydaje mie się średnio możliwe...
Czytałem o modelu Weihrauch HW 97K i o sukcesywnych strzeleckich na 100m a gdzieś nawet było o 150m do baniaka 5L po wodzie

Żaden problem...
- oraz o ciekawych modernizacjach tej plujki.
Są tacy co w tym grzebią. Ba - sam grzebałem w swoim karabinku :)

Zastanawiają mnie różnice pomiędzy modelami 97K, 97KT, 97K Special. Sprzęt chyba warty zainteresowania.
97K to klasyka gatunku. Dobry karabin pod lunetę, wysoka baka, spust regulowany.
97K Special. System ten sam, różnią się osadą - tu masz taką bardziej elegancką, myśliwską, sęk w tym, że obniżona baka nie kazdemu będzie pasować
97KT to też inna osada - z chwytem pistoletowym i regulowaną na wysokość stopką. Bardzo fajny i składny karabin, jakbym dziś miał kupować to bym brał własnie ten model.

W między czasie obiło mi sie o uszy o karabinku WALTHER 1250 Dominator FT PRO kal. 4,5 mm - trudno o jakiś ciekawy artykuł no i dochodzą koszty związane z zakupem pompki itd...
Odpuść sobie...
Jeszcze jeden model o którym mi się obiło Hammerli AR20 FT kal. 4,5mm 16J - i tu również dodatkowe koszty manualne.
Mnie tam ten karabin kompletnie się nie podoba, wykonanie poniżej pewnego standardu. Strzela, w miarę celnie, jak każde PCP. Tyle w temacie...

Post autor: green_thunder »

No, i Paweł napisał wszystko, co myślałem.. ;)
Musisz sporo poczytać na różnych portalach, inaczej my powieść musielibyśmy popełnić :P
Korzystaj z takich np. opisów (ten karabin miałem i bardzo polecam):
http://www.guns.com.pl/hw77_a.html
cheng13
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: cheng13 »

Cześć, ja bym jeszcze popatrzał na Air Armsy: TX 200 lub Prosport. Klasa ta sama co HW (a dla mnie nawet wyższa), ceny podobne.
Pozdr. J.
orzeszki....koniecznie :)
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

Określ ile masz pieniędzy do wydania.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Error01

Obecnie strzelam z turcara 4,5 mm - całkiem fajna jak na początek ale przydało by się coś konkretnego - docelowego.

Dzięki za sugestie i oczekuję na kolejne propozycje.

Budżet - nie mam stałego kryterium, ale chciał bym zamknąć się w 2000 zł.
Awatar użytkownika
Emhyrion

Nowa wiatrówka.
Jak masz już jakąś lunetę i solidny montaż - kup sobie TX200 albo ProSporta. Jeśli nie masz lunety - weź HW97K. Jeśłi nie chcesz lunety - kup sobie HW77

Używana wiatrówka.
Kup TX200 lub Prosporta. Starczy jeszcze na jakąś lunetę...

Jak widzisz, jestem dość monotematyczny w temacie wiatrówek sprężynowych. Ale piszesz o docelowym karabinku - każdy ze wspomnianych takim może być.
W przypadku, gdybyś jednak chciał pójść w kierunku PCP - szukaj na iwebie używanego S400 - można wyrwać za 1200-1300 zł, prawie nowe spokojnie wyciągniesz za 1400-1500. Starczy jeszcze na butlę, może na zestaw do ładowania, ale będziesz pewnie coś dorzucić do lunety, która będzie "szkłem na początek", ale z pewnością nie docelowym. Samo S400 to bardzo fajny sprzęt, na lata albo i na zawsze. Często jednak jest tak, że jak już wejdziesz w PCP to kończysz na czymś lepszym - Steyr, Walther, Daystate...
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: Hiszpan63 »

Emhyrion pisze:to kończysz na czymś lepszym - Steyr, Walther, Daystate...
(pogrubienie moje)... przypadek ?? :mrgreen:
Jak Pan Bóg dali, to i z kija wypali....
HWunderGnom70 .Lady Daisy BUCK . Strzelanie trzeba lubić , ale trafiać , to trzeba się nauczyć ... Karabin trafia sam :! ... często nie tam , gdzie celujemy :lol: ;)
Awatar użytkownika
Emhyrion

Hiszpan63 pisze:
Emhyrion pisze:to kończysz na czymś lepszym - Steyr, Walther, Daystate...
(pogrubienie moje)... przypadek ?? :mrgreen:
W końcu chodzi o strzelanie precyzyjne... :)
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: JesperKyd »

Slavię bierz...

ŻART! :P

IMHO
1 miejsce zawsze będzie zajmować dla mnie Diana. Tylko te ceny... :( Diana 470 TH i wszystko jasne. :) Kiedyś będę ją miał :)
2 to AA TX
2a BMK 40 po pieszczotach mistrza Hogana.
3 HW z flagowym 97. Record nie jest tak fajny jak CD AA i drewienko jakoś tak... nie mogę się dopasować.

A PCP nie polecam bo nie lubię i już. :) ( Za chwilkę mi się oberwie, ale co tam :) )
BMK40 by Hogan + Hawke Vantage 4-12x40 & BMK20 by JesperKyd + PP 3-12x42AO & MP61 + Mizugiwa 2.5-7x28 & Marksman 2004 & cdn... :)
Awatar użytkownika
maximus

Post autor: maximus »

No to ja dla przeciw wagi zaproponuje PCP bo moim zdaniem do strzelania precyzyjnego na duże dystanse nadaje się lepiej od sprężyny. Tylko dwa tysie to troszkę mało na konkretny sprzęt aczkolwiek propozycja Emhyriona nie jest zła. S400 to taki standard jak Slawia, nuda jak smok, nigdy bym nie kupił ale w bojach się sprawdza.
Diablik + Waver v10 2-10x38
Awatar użytkownika
arturio111
Ściepnik
Ściepnik

Post autor: arturio111 »

Emhyrion pisze:kup sobie TX200
Pozwoliłem sobie troszkę "przyciąć" post :P Gdybym ja mógł mieć karabinek w polskim limicie to na tym bym się zatrzymał......Jak jeszcze mieszkałem w Polsce to byłem na etapie fascynacji PCP (i takie karabinki miałem) a jak już dorosłem ponownie do sprężynki (dla mnie właśnie springi mają duszę i to coś) to już nie mogłem sobie pozwolić na dmuchawkę w pełnym limicie ze względu na ograniczenia limitu w niemczech. Z TX-a strzelałem dziesiątki razy i moim zdaniem to kwintesencja strzelania.....ale to tylko moja opinia. Sam miałem wiele sprężynówek ale żadna nie miała tego czegoś. Chyba musisz poszukać sam która ma to coś w Twoim przypadku :P:P
maximus pisze:No to ja dla przeciw wagi zaproponuje PCP bo moim zdaniem do strzelania precyzyjnego na duże dystanse nadaje się lepiej od sprężyny.
Spójrz na wyniki kolegi Graal (lub JarkoG ta sama osoba na różnych forach) to z jego dmuchawki strzelałem. Miejsca w pierwszej trójce coś jednak mówią o możliwościach karabinka :P:P
stareńkie HW35 :) Gamoń PR-45, Walther CP88
Error01

Dyskusja się kręci :)

Pisałem sprzęt docelowy mając na uwadze wiatrówki sprężynowe bo na PCP musiał bym więcej odłożyć i pewnie w przyszłości tak zrobię .

Na chwilę obecną mamy TX200, ProSporta, HW97 KT, Diana 470 TH

Budżet mogę trochę nagiąć ale jak byście mieli do wyboru HW97 KT i TX200 z identyczna lunetą który byście wybrali? ogólnie Hw97 KT podoba mi się bardzo swoim wyglądem, no i zamierzał bym po kupnie oddać ją do jakiegoś tunera (bodajże jest tu jakiś specjalista na forum) by ją raz a dobrze dopracować.

maximus - myślę że w przyszłości zakosztuję pcp ale w tej chwili musiał bym skompletować dodatkowo jakiś zbiornik i pompkę a póki co zbieram pieniążki.

Może głupie pytanie ale zadam ponieważ większość ludzi twierdzi iż wiatrówka to czysto ogródkowa zabawka do strzelania na kilka metrów.
Na jaką odległość strzelacie ze swoich wiatrówek i jaka relatywnie jest maksymalna odległość dla tej klasy plujek sprężynowych o których tu piszemy w rozsądnym rozżucie?

Coś miałem się jeszcze spytać ale nie pamiętam o co :>

Oczywiście mile widziane kolejne sugestie ewentualnie porównania.
Awatar użytkownika
Emhyrion

Error01 pisze:Budżet mogę trochę nagiąć ale jak byście mieli do wyboru HW97 KT i TX200 z identyczna lunetą który byście wybrali? ogólnie Hw97 KT podoba mi się bardzo swoim wyglądem, no i zamierzał bym po kupnie oddać ją do jakiegoś tunera (bodajże jest tu jakiś specjalista na forum) by ją raz a dobrze dopracować.
No to może tak:
HW97KT - masz regulowany spust w jakimś tam zakresie. Bardzo dobre łoże, wygodne jak cholera. NIezły system, bardzo stabilny. Okno portu ładowania na górze, co w zasadzie wyklucza stosowanie długich lunet z sunshaderem. No może nie wyklucza, ale wsadzanie śrutu jest bardzo trudne.
TX200/Prosport - masz jeszcze lepszy spust z dokładniejszą regulacją. Osady mniej ustawne (bez regulacji i mniej wygodnym chwytem niż KT). Mnie osobiście wkurza grzechotka (bezpiecznik), ale można się przyzwyczaić. Tak samo jak do okna portu ładowania umieszczonego z boku, dzięki czemu łatwiej załadować śrut gdy mamy długą lunetę.
Jedna i druga (z Prosportem trzecia też) są celne - w HW masz ich lufę, w AA masz lufę Lothara Walthera. Gniotsia nie łamiotsia, trwałe i solidne. Wydaje mi się, że w HW jest lepsza oksyda, ale może miałem tylko pecha do AA. Z kolei na pewno w AA łatwiej jest samemu wymienić sprężynę, a to za sprawą mniejszego napięcia początkowego sprężyny niż w HW.
No i cena, AA w Polsce jest wyraźnie droższe.

Jednym słowem - osiołkowi w żłobie dano. Masz dwa wyjścia - przymierzyć się do każdej i zobaczyć, jak Ci leży. Zwykle jest tak, że któraś jest miłością od pierwszego przyłożenia. Drugie wyjście - rzuć monetą - i tak każda bedzie dobra :)
Na jaką odległość strzelacie ze swoich wiatrówek i jaka relatywnie jest maksymalna odległość dla tej klasy plujek sprężynowych o których tu piszemy w rozsądnym rozżucie?
Ja tam swojej wiatrówki nie żułem :) więc nie mam tu doświadczenia :)
Co do strzelania - rozrzut na 50 metrach nie jest duży, dobry strzelec nie wyjdzie z czarnego pola na normalnej tarczy 14cm. Bardzo dobry strzelec pozostanie w obrębie 8-10 pkt. Generalnie karabinki są zajebiście celne, kwestia opanowania odrzutu, podrzutu czy jak tam się to nazywa w przypadku wiatrówki. Miałem ostatnio w rękach Noricę Marvic Gold II, która strzelała tylko trochę mniej stabilnie od mojego Steyra, różnica prędkości początkowej śrutu była na poziomie kilku metrów dla dużej serii. Jeśli nowa Norica tak umie, to będzie potrafił także AA czy HW. Kwestia zadbania o wnętrze (nota bene spokojnie można to zrobić samemu, ja tam bym karabinka żadnym majstrom nie oddał :) ).
Sam maksymalnie strzelałem do tarczy na jakieś 100 metrów. Tu już nie ma żartów, mamy wiatr, różnice ciśnień, bardzo małą prędkość i energię na dolocie, sam śrut też nie jest doskonały i w powietrzu zaczyna tańczyć. Mimo to mieściłem się w tarczy 14x14. CHoć nie zawsze w okręgu :)
Trafienie ze 150 metrów we wspomniany wcześniej baniak na wodę nie robi na mnie wrażenia. Trafiałem w patelnię na podobną odległość, taką małą, na jajecznicę dla dwóch osób. Kwestia ostrzelania, wyczucia wiatru i poprawek. Trafisz raz a warunki nie będą się dynamicznie zmieniać - trafisz następny raz i jeszcze raz.
Kwestia prędkości wylotowej. Z wiatrówki pod limitem maksymalną odległością będzie jakieś 200 metrów - potem to już się cuda cudeńka dzieją. Celne strzelanie to 100 metrów. Loteryjne, ale na granicy rozsądku - 150m. Precyzyjne aż do bólu - 50m.
Jest jednak inna kwestia: luneta. Do strzelań na wielkie odległości potrzebna jest luneta z wielkim powiększeniem. Sęk w tym, że te dobre i wytrzymałe będą kosztować parę razy więcej niż karabin. Te tanie z kolei szybko się rozlecą. Osobiście nie zalecam stawiać chińszczyzny z powiększeniem większym niż x16, bo padnie szybciej niż wyzerujesz. Wiatrówki sprężynowe, żeby nie wiem jak były kulturalne w pracy, zachodzą w przedziwene interakcje z lunetami... :)

Post autor: shreq »

Emhyrion pisze:Trafisz raz a warunki nie będą się dynamicznie zmieniać - trafisz następny raz i jeszcze raz.
Potem jeszcze, i jeszcze... i tak do 100 :P

Sorry za OT, nie mogłem się powstrzymać, Emhyrion wie o co chodzi :D

A żeby nie było zupełnie OT - dodam tylko, że 100 m to zaje...sta odległość. Gdzie znajdziesz takie warunki do strzelania? Na polach między Piastowem a Ursusem? Wiatr Cię wyleczy szybciutko z ambicji snajpera, nie wspominając już o konieczności pedałowania w tę i z powrotem do stojaka z tarczą... :)

Przyjedź na Bemowo jako i ja zrobiłem, strzel z paru wiatrówek, a potem poluj na okazję :)
Zapisałem się do Anonimowych Alkoholików z Texasu, mam BMI 200 i grupę krwi Mk3 :D